Tiny Bunny

February 23, 2014

Prasangka

Assalamualaikum wbt
P/S: Nice words are worth enough to be shared. Ya abaikan bahasa alien aku. :3 
Teehee. Based on my conversation with kak yati. Yup imma thinking, why ‘ikhlas’, arent something visible to the naked eyes? Allah x jdikan ia visible. And knapa Allah tak jdikan suma manusia ni bleh baca fikiran masing2?  
I do have one person which I don’t have any suitable word to describe this person other than by being grateful to Allah SWT. Alhamdulillah! So what and why dis person?
Sepanjang I know this person, dia jarang point my wrongdoing kecuali kalau benar salah barulah dia bagi teguran, tu pun bernada gurau, but MasyaAllah, direct to the heart kesan dia. And beside that, dia always congratulate/showing appreciation in smallest things that I accomplished; such like dpt siap kemas meja, dpt jemur kain etc (ahaks I know, small matters, lol). And remind me to say Alhamdulillah in each things I do don’t care lah besar ka kecik apa yg kita buat tu.
La haw la wala qu wata illah billah. *There is none of this exist except because of Allah*. Say Alhamdulillah for nikmat Allah. J
Its like wow! This person just too good to be true! And smakin me know dis person semakin me tau dis person just another normal human being, just like me. Just like every person I’ve known before. But what do have in this person that when imma with dis person, I feel content?  MasyaAllah, subhanallah. There must be something…
One thing I know about this person is dia berusaha solat di awal waktu. Jarang sekali untuk dia melengah-lengahkan seruan Allah ini. 
And then tersebutlah kisah dimana si kawan ni buat something salah, so at that point aku condemn dia habis-habisan sebab satu kesalahan ni sahaja. And then dia bilang “Okay.”. And through the day, dia hanya mendiamkan diri.
“Only speak when your words are more beautiful than the silence”.

Dalam diam dia tu… Merupakan waktu yg berharga sekali untuk aku bermuhasabah diri. Kesalahan yang dia buat tu, aku pun pernah buat juga. Dan kenapa aku condemn dia habis-habisan seolah-olah selama ni dia hanya melakukan keburukan terhadap aku? Sedangkan, kebaikan yang dia lakukan.. Lebih banyak bermanfaat dari keburukan. So aku sedih, sebab aku buat dia sedih sebab sedih tu berkait dengan aku dan rutin harian aku. Jadi aku sedih (semoga cerna difikiran anda ayat ini).
“Wahai orang-orang yang beriman jauhilah banyak dari prasangka kerana sesungguhnya sebahagian dari prasangka itu adalah dosa, dan jangan lah kamu mencari-cari kesalahan orang lain…” (Al-Hujurat:12)
Betapa ‘prasangka yang dosa’ itu telah membuatkan aku buta dalam melihat kebaikan orang lain. Sehinggakan dengan mencari-cari kesalahan dalam diri orang lain mmbuatkan aku terlalu taksub mahu mengubah orang (yakin benar ye aku dia salah, astaghfirullah) sedangkan org pertama yang wajib aku ubah adalah diri aku sendiri. Mcamana u nak suruh orang sabar sedangkan u sendiri tak pandai bersabar right? Pfft.

So then aku pun roger2 lah minta maaf dgn dia. Alhamdulillah apology accepted, and ukhuwah itu terasa lebih manis dari yg sebelumnya. Subhanallah. This person ahh.. I tell you. So good to be true la, bcoz I was like ‘manusia ka juga begini ni?’ With all those kesabaran thingy and penyerahan diri semata-mata kepada Allah SWT (remain silent rather than do or saying useless things that may worst the situation). Maybe because hamba Allah yg satu ni menjaga hubungan nya dengan Allah, jesteru Allah menjaga hubungan dia sesama manusia right? Heeh Wallahualam. Allahu, subhanallah wallhamdulillah. Apapun semoga hamba Allah yg sorang ni mendapat kebaikan dimana sahaja dia berada. Allahumma amiin. ^^ 


If anything appears too good to be true. Stop wishing for it, but praises to Allah and pray to Allah for it to be real.
"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?" (Ar-rahman: 13)

P/s: Sorry because I write in broken english~ Tell then, may Allah blessed you. Amiin ^^. 

February 15, 2014

Empat jam menjadi 'pendidik' terhadap generasi ummatnya Muhammad.


Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah masih diberi peluang dari Allah utk menimba ilmu di jalanNya dan beramal sedikit apa disuruhNya, walau sedikit yakinlah akan ganjaranNya. :) . Masih punya famili, masi punya kecukupan makanan utk berjihad dan bergerak dibumi ini Alhamdulillah bersyukur tidak terhingga atas segala nikmat2 kecik yg selalu 'terlepas' dari pandangan mata ku ini. :)

Alhamdulillah dikesempatan yg sdikit ni aku ingin berkongsi sedikit pengalaman hari ini. ^^ Alhamdulillah.. diberi peluang menjadi fasi utk adik2 kem solat bestari di sebuah sekolah tempatan (bunyi macam tinggal di oversea sngt lah kan, haha). Bersyukur ke hadrat illahi, kerana Allah telah memberi saya peluang bagaimana menjadi seorg 'guru', 'ibu', 'perempuan', 'muslimah', 'ustazah', 'kakak' sekaligus! Walau hanya utk beberapa jam sahaja. Beberapa jam sahaja utk berkhidmat demi ummat Muhammad.. Semoga Allah menerima perkhidmatan ku ini menjadi saham di akhirat kelak. Amiin. Subhanallah dan Alhamdulillah.   


Subhanallah betapa gembiranya adik-adik ini dipanggil dengan nama2 penuh mereka dgn lembut, dan betapa aktifnya mereka bertanya pelbagai soalan dalam satu masa sekali gus! Sedikit sebanyak menguji kesabaran 'jiwa jantan' yg terdapat dalam diri ini, tapi apa yg melembutkannya semula? Aku mengingati bahawa Rasulullah kita sendiri tidak pernah berkasar dengan anak-anak kecil, apatah lagi mengherdik atau menengking mereka, jiwa2 muda  lagi haluss sebeginilah yg harus kita bentukkan, demi masa depan ummat kita sendiri, bukan ummat lain, ummat kita sendiri!

Sedar ndak sedar, untuk mendidik ummat nabi Muhammad itu bukannya senang, beryukur lah kita yg ada sekarang ni, jika dulu kita suda hafal Al-Fathihah, tahayut awal, boleh mengenal huruf2 arab seawal enam hingga tujuh tahun, inikan ada yg sudak darjah 5, utk mengenal satu huruf arab pun susah *sampai monyok bha muka sbb aku paksa hafal tahiyat awal dan akhir*, apatah lagi aliff ba ta dan membaca complete ayat of AQ? Allahu..

Maka menjadi kewajipan kitalah mendidik anak2 yang masih kecil mengikut ajaran sepeninggalannya Rasulullah SAW~ 


Inikan aku yg baru merasa beberapa jam menghadapi ragam budak2 kecil di sekolah, apatah lagi mereka yg bergelar guru sekolah rendah yg half day tiap hari, lima hingga enam hari seminggu berada disekolah melayan anak2 generasi ummat Muhammad SAW ini. Subhanallah dengan berkat kesabaran ini lah kita harap akan melahirkan individu yg berjaya nanti di masa hadapan, fil dunya wal akhirat. Tidak wajar lah kiranya kita berkelakuan menyakiti mereka yg bergelar guru ini hanya kerana sesuatu yg kita tidak mampu berikan kepada anak-anak kita dirumah kita sendiri. Allahu.. 

Sekian. Banyak lagi pengajaran sebenarnya. Tp ni je yg mampu tulis. Penat den. Alhamdulillah, Allah masih memberi kita kepenatan tanda bahawa kita telah bekerja hari ini. Dan semoga pekerjaan itu mendapat redhaNya Allah. :)


P/S : Mungkin saja hari ini kita mengeluh ttg kesusahan yg kita hadapi, sedangkan kita tak tahu, sorang hamba suda dibawa 'pergi'. Pintu taubat masih terbuka, marilah sama2 kita kenal Allah, kenal agama kita sndiri, perbaiki amalan, mana tahu besok tiada mentari utk kita lagi. Allahu. :)

Forbid yourself from complaining on small calamities, or Allah will give you bigger calamities even yourself dont have the guts to complain about. Stop complaining! but say Alhamdulillah instead. :) With that Allah shall content our hearts. Ittaqullah!