Tutorial Install Visual Styles/ Themes dalam Windows 7

11:15 AM



Salam,


Hola, okey, hari ne tut ringkas, dan anda ikut pelan2 key cemana mau install,even sa pun susah masa first2 tuh, and sa rasa sa ter install secara tidak sengaja, ngee. Kita amik contoh pack mudah yakni Pastelia by Mag1cWind0w (which i'm also use right now). 


Sebelum korang test benda ne korang baca lu dari awal sampai akhir sebab sebarang damage yang berlaku dalam komp korang sa tak akan terbabit key. Try with your own risk. 

Click here to download 

Oh! This visual style is only compatible with Microsoft Windows 7 RTM (build 7600) 32-bit version, compatibility with the 64-bit version and Windows 7 SP1 (build 7601) isn't tested.
It doesn't work on Windows Vista, Windows XP and with Windows 7 RC (build 7100)!


Step 1)
Selesai anda mendownload zip file, extract kan, if this is the first time using visual style, kena download Universal Theme Patcher lu, pi [link] utk download UTP. Lepas download UTP, double-click dengan UTP mengikut bit laptop/komputer korang.

Cara nak tahu bit komp/laptop korang :
1. Open Start Menu>All Programs>Accessories>System Tools>System Information

2. Cari System Type. Disana tinguk bit korang.

3. Tengok bit kalo x86 based on PC : 32-bit, x64 based on PC : 64-bit
Bila korang guna UTP tuh, kalo 32-bit, paling kurang 2 benda jak korang perlu patch, kalo 64-bit, 3 kali patch.

Step 2) 
Korang sudah extract tuh zip file pastelia kan, then p file Pastelia_VS_for_Win7_by_Mag1cWind0w>Visual Style and korang akan jumpa file and theme pastelia.
Copy kedua-duanya di dalam file Themes yang korang boleh jumpa di [nama HDD korang](C:)>Windows>Resources>Themes

Step 3)
Bila korang sudah copy dia akan muncul dalam Personalize korang. Click seja kalo korang nak guna VS tersebut. done~ ^^












Note that :
# Kalo korang tak install Universal Theme Patcher tuh according to bit komp korang, then dia akan muncul jadi macam basic tau. So korang kena tahu lah bit komp korang ( Sa pun baru tau, ngee).
# This is a beginner tutorial, kongsi apa yang saya tahu seja. 
#Bukan cara ne sahaja boleh install themes dalam komputer korang. Ada certain VS yang menyediakan system tools yang bleh ubah arrow, scroll bar dan banyak lagi adalah kerja yang lebih advance, dan sa belum mencapainya lagi. 
# Kalau korang nak cari Visual Styles/ Themes yang cun bleh pi [sini]

You Might Also Like

2 Comments