Cara-cara nak print screen

4:01 PM

Draft.blogger.com

Salam, apamacam? Luas tak? Ini barulah ada semangat nak berblogging. 
Huhu. Itu screen shoot sbelum aku mula buat blog ne. 

Meh sini aku nak ajar screen shoot seandainya korang tak tahu lah. Yg dah tahu tu duduk diam2. Hihi. Bg aku screen shoot ne byk manfaatnya terutama sekali berguna kalo nak curi photo/picture dari laman2 yg disabled kan right click tuh. Senang jer nak print screen, cuba korang cari atas keypad/keyboard komputer/laptop/notebook korang jumpa tak keypad yg tertera PRTSC/SYSRQ? Selalunya ia terletak kat komputer atas sebelah kanan komputer kita. Kalau letak kat tempat lain wah itu komputer tercanggih tuh. Hihi.




Cara nak guna Print Screen adalah :

1. Buka mana2/ apa2 benda yg nak di shoot di screen computer anda, shoot bermakna print screen ah bukan tembak pakai pistul. Hehe. Then tekan punat PRTSC tuh. Maknanya sekarang ne gambar tu telah dicopy dalam clipboard anda
2. Cara nak buka gambar yg kita shoot td tuh buka Paint atau Photoshop atau Paint.Net yg sewaktu dengannya kemudian tekan CTRL+V(shortcut untuk paste)

3. Habis. Skrg anda sudah ada print screen yg anda mahu. Kalau nak save pg File>Save as.. namakan gambar baru anda, dan jgn lupa save as type apa. Selalunya utk gambar type .jpg, .jpeg okey. .png pun okey. :)
4. Dah siap!


Nampaknya itu sahajalah pengisian ilmu kita untuk hari ne. Saja jak nak share. Have a nice day everyone.

You Might Also Like

9 Comments